tiistai 14. marraskuuta 2023

Raamatunajan kulttuurin siirtäminen nykyaikaan?

Raamattu on Jumalan Sanaa kaikilta osiltaan. Siinä Jumala ilmoittaa itsestään, että voisimme tuntea Hänet mahdollisimman hyvin ja tahdostaan, että osaisimme osoittaa rakkauttamme Jumalaa ja lähimmäistämme kohtaan. Jumalan ilmoitus tulee meille Raamatussa sen kirjoittamisen aikaisen kulttuurin kautta.

Tuleeko raamatunaikainen kulttuuri siirtää nykyaikaamme? Ajattelepa, että sinut kutsutaan juhlalliselle aterialle. Ateria on katettu hienolle tarjottimelle ja kultareunaiselle lautaselle. Syöt tuon maukkaan juhla-aterian ja nautit siitä. Nautintoa lisää sekin, että tiedät kuka ruuan sinulle tarjoaa ja iloitset hänen huomiostaan ja olet kiitollinen kutsusta. Syötkö nyt kunnioituksen osoituksena myös lautasen ja tarjottimen? Et tietenkään. Älä myöskään siirrä raamatunajan kulttuuria elämääsi, ainakaan siten, että annat sille saman arvovallan kuin Raamatun hengellisille periaatteille.

Esimerkiksi. Kun luet kertomuksen Jeesuksesta, jossa Hän pesee opetuslasten jalat, mieti miten omassa kulttuurissasi voisit "osoittaa rakkauttamme loppuun asti". Älä pese vieraasi jalkoja, sillä silloin sinä tuhoat pääruuan, rakkauden osoittamisen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti